Pierś z kurczaka w sosie winnym z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule drobno pokroić i usmażyć na złoto na oliwie z oliwek ma małym ogniu ( w oddzielnym garnku).
2.Mięso umyć, pokroić w kostkę i garnku o grubym spodzie trochę obsmażyć na oliwie z oliwek.
3.Do garnka z mięsem dodać masło i mąkę i wymieszać dokładnie.
4.Dolewać do mięsa wodę, rosół i wino. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać tymianek, czosnek i liść laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut.
5.Gdy mięso będzie miękkie dodać cebulę, marchewkę pokrojoną w słupki i odsączony groszek. Chwilę dusić aż marchewka zmięknie.
Porady
Danie świetnie pasuje do kaszy gryczanej lub ryżu.
Komentarze