Pierś z kurczaka w sosie winnym z tymiankiem

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zamiast z piersi z kurczaka można dodać inne mięso np. wołowinę.

  • 45 min

Składniki:

  • - dwie piersi z kurczaka,
    - 1 średnia cebula,
    - oliwa z oliwek,
    - 1 łyżka masła,
    - 2 łyżki mąki pszennej,
    - 0,5 szklanki rosołu,
    - 0,5 szklanki wody,
    - 1 szklanka czerwonego wina,
    - łyżeczka tymianku,
    - 1 liść laurowy,
    - łyżeczka czosnku granulowanego,
    - 1 marchewka,
    - 3 łyżki groszku z puszki,
    - sól pieprz.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś z kurczaka w sosie winnym z tymiankiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule drobno pokroić i usmażyć na złoto na oliwie z oliwek ma małym ogniu ( w oddzielnym garnku).
  • 2. Mięso umyć, pokroić w kostkę i garnku o grubym spodzie trochę obsmażyć na oliwie z oliwek.
  • 3. Do garnka z mięsem dodać masło i mąkę i wymieszać dokładnie.
  • 4. Dolewać do mięsa wodę, rosół i wino. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać tymianek, czosnek i liść laurowy. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut.
  • 5. Gdy mięso będzie miękkie dodać cebulę, marchewkę pokrojoną w słupki i odsączony groszek. Chwilę dusić aż marchewka zmięknie.

Porady

Danie świetnie pasuje do kaszy gryczanej lub ryżu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować