Szybkie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Roztapiamy margarynę i studzimy.
2.Suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, kakao i krupczatkę mieszamy razem.
3.W drugiej misce mieszamy mokre składniki czyli: roztrzepane jajka z przestudzoną margaryną (musi być zimna, żeby jajka się nie ścięły), mlekiem i pepsi.
4.Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy aż do gładkiej masy (nie używamy miksera). Ciasto jest dość płynne i idzie to łatwo.
5.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Wylewamy na nią ciasto.
6.Pieczemy ok. 15 minut w temp. 170 stopni a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Bez termoobiegu. U mnie w sumie ok. 35 minut.
Porady
Ciasto można polać bitą śmietaną ale samo z cukrem pudrem również smakuje super :)
Komentarze