Szybkie ciasto czekoladowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest banalne do wykonania. Nie wymaga nawet użycia miksera. Jest przepyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • - 250 gram mąki pszennej
    - 300 gram cukru
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 3 łyżki gorzkiego kakao
    - 3 łyżki mąki krupczatki
    - szczypta soli
    - cukier wanilinowy
    - 250 gram margaryny
    - 200 ml pepsi
    - 75 ml mleka
    - 2 jajka
    - 1 łyżka oleju rzepakowego
    - 4 łyżki wiórek kokosowych

Szybkie ciasto czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Roztapiamy margarynę i studzimy.
  • 2. Suche składniki czyli: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, kakao i krupczatkę mieszamy razem.
  • 3. W drugiej misce mieszamy mokre składniki czyli: roztrzepane jajka z przestudzoną margaryną (musi być zimna, żeby jajka się nie ścięły), mlekiem i pepsi.
  • 4. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy aż do gładkiej masy (nie używamy miksera). Ciasto jest dość płynne i idzie to łatwo.
  • 5. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem rzepakowym i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Wylewamy na nią ciasto.
  • 6. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 170 stopni a następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Bez termoobiegu. U mnie w sumie ok. 35 minut.

Porady

Ciasto można polać bitą śmietaną ale samo z cukrem pudrem również smakuje super :)

Komentarze

Podobne przepisy