Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na roladki z farszem z pieczarek i szpinaku. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.
1 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
10dag szpinaku – może być mrożony
15dag pieczarek
1 cebula
Plasterki boczku
Olej
Sól, pieprz
Tymianek
1 szklanka bulionu
Pierś z kurczaka rolowana ze szpinakiem i pieczarkami w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć, aż woda odparuje. Dodać szpinak – świeży umyć, osuszyć, posiekać. Całość wymieszać, chwilę smażyć – jeśli używamy mrożonego szpinaku, smażymy dłużej, by roztopił się, a woda odparowała. Odstawić do wystygnięcia.
Pierś z kurczaka umyć i oczyścić, a następnie przeciąć wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbić tłuczkiem. Mięso doprawić solą oraz pieprzem. Na każdym kawałku mięsa układać porcję farszu. Mięso rolować.
Każdą roladkę owijamy plastrami boczku– w razie potrzeby można spiąć wykałaczką.
Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać bulionem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 25-30 minut. Początkowo z przykryciem, pod koniec pieczenia ściągną pokrywkę i piec do zarumienienia.
Przygotowane roladki z kurczaka podawać z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze