Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomysł na roladki ze szpinakiem. Jest to danie łatwe w przygotowaniu, niewymagające specjalnego nakładu pracy, a urozmaici obiad.
1 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka
250g mrożonego szpinaku
2-3 łyżki mrożonej włoszczyzny
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 plasterki żółtego sera
Przyprawa do kurczaka
Sól, pieprz
2 jajka
2 łyżki mleka
Bułka tarta
Olej
Pierś z kurczaka rolowana ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i czosnek siekamy, a następnie smażymy na oleju. Dodajemy rozmrożony szpinak i mrożoną włoszczyznę, całość mieszamy i chwilę smażymy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Cebulkę dymkę siekamy.
Żółty ser kroimy w paski.
Pierś z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie przecinamy wzdłuż na cienkie plastry – otrzymamy 4 porcje, lekko rozbijamy tłuczkiem. Mięso doprawiamy przyprawą do kurczaka.
a każdym kawałku mięsa układamy porcję szpinaku, żółtego sera i posypujemy dymką. Mięso rolujemy. Roladki panierujemy w roztrzepanym jajku, a na koniec w bułce tartej. Następnie obsmażamy na złoto ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju. Na koniec roladki układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na25-30minut. Pieczemy pod przykryciem, pod koniec pieczenia ściągamy przykrywkę i lekko zapiekamy.
Przygotowane roladki z kurczaka podajemy z ziemniakami lub ryżem.
Komentarze