Lekkie, zielone jak wiosna danie z duszonego pora z dodatkiem groszku i soczystej piersi kurczaka w kremowym sosie jogurtowym.
30 min
Składniki:
1 duża pierś kurczaka
2 pory
250 g groszku zielonego
1 łyżka masła
2 łyżki jogurtu greckiego
½ łyżeczki soku z cytryny
sól do smaku
pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Pierś kurczaka z porem i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy i kroimy w grube plastry. Pora kroimy w plasterki. Rozgrzewamy masło i dusimy pora pod przykryciem z odrobiną soli.
2.Gdy por zmięknie dodajemy zielony groszek, pierś z kurczaka i skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy jeszcze kilka minut i zdejmujemy z gazu. Dodajemy jogurt grecki, całość dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Gotowe.
Komentarze