Pierś kurczaka z porem

0 (0 ocen)

Błyskawiczne do przygotowania danie obiadowe - takie lubię najbardziej. Pory po upieczeniu pyszne, a pierś kurza, dzięki owinięciu jej w boczek nie przesuszona. Warto kupić kurczaka dobrej jakości. Przepis Jamie Oliver

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka najlepiej zagrodowy - bez kóry
    1 duży por - biała część
    kilka gałązek świeżego tymianku
    oliwa z oliwek
    1 szczypta soli morskiej
    1 szczypta świeżo zmielony czarny pieprz
    1 - 2 łyżki białego wina ( opcjonalnie)
    4 plastry boczku
    oliwa z oliwek
    kilka gałązek tymianku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pierś kurczaka z porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Rozgrzać piekarnik do 200 ° C. Mięso umyć i osuszyć. Odłożyć.
  • 2. 2.Por (biała część) rozciąć i przemyć, usunąć zewnętrzne liście, a następnie pokroić go na 0,5 cm plasterki. Włożyć do naczynia w którym będziemy piekli. Dodać listki z kilku gałązek świeżego tymianku, szczyptę soli morskiej i świeżo zmielony czarny pieprz, polać oliwą z oliwek i ewentualnie łyżką białego wina - wymieszać.
  • 3. 3.Pierś kurczaka owinąć plastrami boczku. To nie tylko doda smaku, ale również ochroni mięso przed wysuszeniem. Ułożyć na porach.
  • 4. 4.Skropić oliwą z oliwek, umieść kilka całych gałązek tymianku na górze, wstawić do piekarnika i piec 25 do 35 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem. Smacznego!

Porady

przepis na jedną porcję

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Drób Kurczak Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować