Pierożki z mięsem w barszczyku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso włóż do garnka, zalej około2l wody.
Dodaj włoszczyznę i gotuj przez 30 minut.
2.Do gotującego wywaru , dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, czosnek i gotuj jeszcze przez kolejne 30 minut.
3.Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle na złoty kolor.
4.Ugotowane mięso, zmiel na maszynce,dodaj usmażoną cebulę.
Dopraw solą i pieprzem
Całość wymieszaj.
5.Buraki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki.
Włóż do rondelka, zalej wodą.
Gotuj przez 20 minut.
6.Powstały rosół z mięsa, przecedż przez durszlak.
Do rosołu , wlej wywar buraczany.
Dodaj majeranek, przyprawę uniwersalną.Zagotuj.
7.Mąkę wsyp do miski, dodaj olej, sól i stopniowo dodawaj , odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły.
Zagnieść ciasto tak, aby było gładkie i jednolite.
8.Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą z nich na cienki placek, około 2-3 mm grubości.
Za pomocą szklanki wykrój kółka.
9.Przygotowany farsz mięsny, umieść na środku każdego, wykrojonego kółka
Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
10.W garnku , zagotuj wodę z dodatkiem soli i 1 łyżką oleju.
Pierogi wrzuć do gorącej wody.
Gotuj jeszcze, przez 3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch garnka.
Pierogi wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
Komentarze