PIEROŻKI Z MIĘSEM W BARSZCZYKU.

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Warto spróbować.Bardzo smaczne połączenie i odmiana podania pierogów.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO NA PIEROGI.
    500 g mąki.
    300 ml mocno ciepłej przegotowanej wody.
    2 łyżki oleju
    szczypta soli
    FARSZ;
    500g mięsa wołowego
    1 marchew
    1 pietruszka
    1/4 selera
    1/2 pora
    2 liście laurowe
    3 ziarenka pieprzu
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 ząbki czosnku
    1 cebula
    1/4 kostki masła
    DODATKOWO;
    500g buraczków czerwonych
    1 łyżeczka majeranku
    1łyżka przyprawy uniwersalnej
    natka pietruszki
    sól
    mielony pierz
    łyżka oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierożki z mięsem w barszczyku. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso włóż do garnka, zalej około2l wody.
    Dodaj włoszczyznę i gotuj przez 30 minut.
  • 2. Do gotującego wywaru , dodaj liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu, czosnek i gotuj jeszcze przez kolejne 30 minut.
  • 3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i smaż na maśle na złoty kolor.
  • 4. Ugotowane mięso, zmiel na maszynce,dodaj usmażoną cebulę.
    Dopraw solą i pieprzem
    Całość wymieszaj.
  • 5. Buraki obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki.
    Włóż do rondelka, zalej wodą.
    Gotuj przez 20 minut.
  • 6. Powstały rosół z mięsa, przecedż przez durszlak.
    Do rosołu , wlej wywar buraczany.
    Dodaj majeranek, przyprawę uniwersalną.Zagotuj.
  • 7. Mąkę wsyp do miski, dodaj olej, sól i stopniowo dodawaj , odpowiednią ilość wody, aby składniki się połączyły.
    Zagnieść ciasto tak, aby było gładkie i jednolite.
  • 8. Ciasto podziel na 2 części i kolejno rozwałkuj każdą z nich na cienki placek, około 2-3 mm grubości.
    Za pomocą szklanki wykrój kółka.
  • 9. Przygotowany farsz mięsny, umieść na środku każdego, wykrojonego kółka
    Dokładnie zlep boki, formując pierogi.
  • 10. W garnku , zagotuj wodę z dodatkiem soli i 1 łyżką oleju.
    Pierogi wrzuć do gorącej wody.
    Gotuj jeszcze, przez 3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch garnka.
    Pierogi wyciągaj za pomocą łyżki cedzakowej lub sitka.
  • 11. Na talerzu ułóż pierogi, wlej barszczyk posyp natką pietruszki.

Porady

Do tego dania równie dobrze, możemy wykorzystać, pozostały z poprzedniego dnia rosół z mięsem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Buraki Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować