Pierożki z mięsem do rosołu, barszczyku, zup

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ostatnio takie pierożki cieszą się dużą popularnością na komuniach, imprezach, weselach podaje wam pomysł na pierożki do rosołu. Rosół wtedy nie jest oklepany z zwykłym makaronem. Takie pierożki zalane rosołkiem, barszczem czy inną zupą smakują wyjątkowo. Przekonajcie się sami.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 ćwiartki z kurczaka
    cebula mała
    łyżka masła
    szczypta warzywnej przyprawy do potraw

    Ciasto na pierogi:
    1/2 kg mąki pszennej
    szklanka ciepłej wody
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pierożki z mięsem do rosołu, barszczyku, zup - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Ćwiartki z kurczaka umyć a następnie zalać ok 3 litrami zimnej wody, gotować na wolnym ogniu. Gdy mięso będzie miękkie, obrać ze skóry i kości i zmielić w maszynce o drobnych sitach. Do garnka przełożyć masło, dodać pokrojoną w drobno cebulkę i podsmażyć na złoty kolor, dodać mięso i podsmażyć około 5 minut razem.
  • 2. Do miseczki wsypać mąkę, wodę, dodać sól, oliwę, zarobić ciasto. Ciasto zarobić ręką około 5 minut. Przykryć miseczką plastikową i odstawić, aby odpoczęło na około 20 minut.
  • pierożki 3. Następnie ciasto podzielić na 3 części i każdą rozwałkować cienko. Za pomocą szklanki wykrawać kółka, nakładać gotowy farsz i zlepiać małe pierożki.
  • pierożki 4. Na pierożkach można zrobić palcami dowolną dekorację.
  • pierożki 5. W garnku zagotować wodę, posolić około pół łyżeczki, gdy woda zacznie się gotować, wrzucać delikatnie pierogi. Pierogi gotować 2 minuty od wypłynięcia. Wyciągnąć z wody i położyć na talerz, zalewając gorącym rosołem, zupą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować