Jak mawia mój syn "podobnie jak Indianie z pozyskanej tuszy zjadamy wszystko co może zjeść człowiek"
3 godz.
Więcej niż 10 osób
Trudny
Składniki:
Na farsz:
1 kg lekkiego z sarny (płuca)
1 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych leśnych grzybów (kanie, podgrzybki, borowiki-różne)
250-300 g surowego boczku
2 cebule podsmażone na łyżce gęsiego smalcu
sól i pieprz do smaku
Ciasto:
1 kg mąki krupczatki
200 g masła
łyżeczka soli
2 łyżki kwaśnej śmietany
gorąca woda ile zabierze mąka (około 2,5 szklanki)
Pierogi z lekkiego z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepiej na noc przygotować farsz - ugotować lekkie, kiszoną kapustę, boczek i suszone grzyby. Kapustę i grzyby odcedzamy na durszlaku. Zimną kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki farszu mielimy w maszynce do mięsa (kapustę na grubym oczku). Przyprawiamy do smaku, pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia zabieram się za gotowanie pierogów. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i wyrabiam elastyczne ciasto. Wkładam do woreczka i odkładam na minimum pół godziny. Z ciasta robię wałeczek odcinam kawałki, wałkuję placuszki, nakładam farsz i zlepiam pierogi. Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie po 10 sztuk około 5 minut od chwili wypłynięcia.
Porady
Pierogi można polać okrasą. Można je również przyrządzić z wieprzowych lub wołowych płuc.
Komentarze