Pierogi z lekkiego z sarny

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Jak mawia mój syn "podobnie jak Indianie z pozyskanej tuszy zjadamy wszystko co może zjeść człowiek"

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Na farsz:
    1 kg lekkiego z sarny (płuca)
    1 kg kiszonej kapusty
    100 g suszonych leśnych grzybów (kanie, podgrzybki, borowiki-różne)
    250-300 g surowego boczku
    2 cebule podsmażone na łyżce gęsiego smalcu
    sól i pieprz do smaku
    Ciasto:
    1 kg mąki krupczatki
    200 g masła
    łyżeczka soli
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    gorąca woda ile zabierze mąka (około 2,5 szklanki)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Pierogi z lekkiego z sarny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepiej na noc przygotować farsz - ugotować lekkie, kiszoną kapustę, boczek i suszone grzyby. Kapustę i grzyby odcedzamy na durszlaku. Zimną kapustę odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki farszu mielimy w maszynce do mięsa (kapustę na grubym oczku). Przyprawiamy do smaku, pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia zabieram się za gotowanie pierogów. Wszystkie składniki na ciasto wkładam do miski i wyrabiam elastyczne ciasto. Wkładam do woreczka i odkładam na minimum pół godziny. Z ciasta robię wałeczek odcinam kawałki, wałkuję placuszki, nakładam farsz i zlepiam pierogi. Pierogi gotuję we wrzącej, osolonej wodzie po 10 sztuk około 5 minut od chwili wypłynięcia.

Porady

Pierogi można polać okrasą. Można je również przyrządzić z wieprzowych lub wołowych płuc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna Farsz Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować