Pierogi z kaszą jaglaną i serem

0 (0 ocen)

Pierogi z kaszą jaglaną, serem i bakaliami przygotowałam po raz pierwszy, wyszły bardzo smaczne. Możemy je przygotować na kolację lub na podwieczorek.

Składniki:

  • 0,5 kilogram mąki pszennej
    1 szklanka ciepłej wody
    1 jajko
    Szczypta soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
    Farsz:
    100 gram kaszy jaglanej
    0,5 kilograma sera białego
    50 gram rodzynek
    50 gram suszonej żurawiny
    Cukier trzcinowy do smaku
    Mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierogi Ser

Pierogi z kaszą jaglaną i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną płuczemy w wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy wodą , lekko solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia, ser rozgniatamy widelcem. Do ostudzonej kaszy dodajemy ser biały oraz bakalie, wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku cukrem. Z masy formujemy małe kuleczki.Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na mniejsze części. Stolnicę posypujemy mąką, układamy kawałek ciasta i dość cienko wałkujemy, metalową obręczą wycinamy krążki. Na każdy krążek ciasta nakładamy kulkę farszu, zlepiamy brzegi ciasta robiąc falbankę, układamy na tacy wysypanej mąką. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli, pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy przez 3-4 minuty od momentu zagotowania. Odcedzamy na durszlaku i układamy na talerzu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kasza jaglana Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować