Pierogi z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę kiszoną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa.Słoninę kroimy w kostkę podsmażamy, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Farsz doprawiamy solą , pieprzem, vegetą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażoną cebulę i dokładnie mieszamy.
2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek. Kubkiem wycinamy krążki, nakładamy po łyżce farszu i sklejamy pierogi. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Pierogi polewamy tłuszczem wraz ze słoniną.
Komentarze