Pierogi z kapustą i mięsem

0 (0 ocen)

Moja rodzina uwielbia pierogi dlatego często goszczą na naszym stole

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1/2 szklanki wody
    3 łyżki oleju

    Farsz:
    50 dag łopatki
    30 dag kapusty kiszonej
    1 cebula
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    vegeta
    20 dag słoniny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Pierogi z kapustą i mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę kiszoną płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Mięso kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Ugotowane mięso mielimy w maszynce do mięsa. Kapustę kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa.Słoninę kroimy w kostkę podsmażamy, na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Farsz doprawiamy solą , pieprzem, vegetą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażoną cebulę i dokładnie mieszamy.
  • 2. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i wodę. Zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, rozwałkowujemy na cienki placek. Kubkiem wycinamy krążki, nakładamy po łyżce farszu i sklejamy pierogi. Wrzucamy do osolonej gotującej się wody i gotujemy około 5 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą aby się nie sklejały. Pierogi polewamy tłuszczem wraz ze słoniną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować