Pierogi w trzech odsłonach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta zagniatamy w misce i odstawiamy na ok. ½ godziny przykryte ściereczką.
W tym czasie przygotowujemy farsze.
Farsz I: Szpinak odparowujemy. Dodajemy przecisnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dokładamy pokrojoną w kostkę fetę. Zagęszczamy kaszą manną. Doprawiamy solą.
Farsz II: Pokrojoną w drobną kostkę cebulkę podsmażamy na patelni. Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki. Odparowujemy. Do całości wrzucamy, starty na tarce o grubych oczkach, żółty ser. Mieszamy i doprawiamy solą.
Farsz III: Do podsmażonej na patelni cebulki dodajemy ugotowany woreczek kaszy gryczanej. Całość mieszamy z białym serem i doprawiamy.
Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy, wycinamy krążki, nakładamy porcje farszu i sklejamy. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Podajemy polane tłuszczykiem z cebulką i jogurtem naturalnym.
Komentarze