Pierogi bieszczadzkie z serem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1.Farsz:
Obrane ziemniaki zasalamy i zalewamy wrzątkiem.
Gotujemy na wolnym ogniu. Gdy zaczynają pękać odcedzamy, odparowujemy i dusimy na gładką masę(musimy użyć jeden gatunek ziemniaków kruchych). Pod koniec dodajemy 1/3 kostki masła i dalej dusimy. Po kilku minutach dodajemy 1/2 śmietany kwaśnej i łączymy z ziemniakami. Przyprawiamy solą i pieprzem. Ser rozcieramy widelcem żeby nie było grudek następnie łączymy z ziemniakami.
2.Ciasto :
W trakcie gotowania ziemniaków przygotowujemy ciasto. Mąkę wsypujemy do salaterki robimy dołek do którego dajemy żółtko, sól wodę mleko i olej i łączymy mieszając widelcem. Następnie ciasto dajemy na stolnice posypana obficie mąką i wyrabiamy. Ciasto ma być tzw. "wolne" rozwałkowujemy i wycinamy krążki o średnicy 4-5 cm dodajemy 2 łyżeczki farszu i sklejamy powtarzając czynność do wykorzystania wszystkich składników. Gotujemy na osolonej wodzie 2-3 minuty do wypłynięcia.
3.Boczek, cebulkę kroimy w drobną kostkę. Na patelnię dajemy pierwsze boczek potem dodajemy cebulkę gdy się zarumieni dodajemy masło, sól i odstawiamy z ognia.
Tak przygotowaną omastą polewamy ugotowane pierogi.
Smacznego!
Komentarze