Placek piernikowo-pigwowy

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

ciasto jest trochę pracochłonne ale warto wypróbować

  • 6 godz.

Składniki:

  • biszkopt
    4 duże jajka
    1 szkl cukru
    po 1/2 szkl mąki pszennej i ziemniaczanej
    1 łyzeczka proszku do pieczenia

    Masa pigwowa
    2 1/2 kg pigwy
    1/2 -1 szkl cukru
    1 galaretka pomarańczowa
    woda

    Masa śmietankowa
    3/4 szkl mleka
    1 śnieżka
    1 galaretka agrestowa

    Masa budyniowa
    1/2 l mleka
    1 budyń waniliowy
    1/2 kostki margaryny
    1/4 szkl cukru

    ponadto
    herbatniki
    pierniczki
    1/2 tabliczki czekolady

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Placek piernikowo-pigwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka dokladnie ubić z cukrem. Gdy w palcach nie będą wyczuwalne kryształki cukru, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masę wylać na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 180 st. wystudzić
  • 2. Masa pigwowa
    Pigwę obrać, pokroić w drobna kosteczkę, wrzucić do rondla z grubym dnem, zalać do połowy wodą, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Masę podzielić na pół. Do jednej części wsypać połowę galaretki i rozpuścić. Wystudzoną wylać na biszkopt.
  • 3. Masa śmietankowa
    Galaretke rozpuscic w 1 szkl wody. Zostawic do wystygniecia. Mleko ubic ze śnieżka, wymieszać z galaretką. Tężejąca masę wylać na warstwę pigwową.
  • 4. z drugą częścią pigwy postępujemy jak z poprzednią. Masę wylać na śnieżkę Wyłożyć pierniczki.
  • 5. Masa budyniowa
    Ugotować budyń, wystudzic. Margaryne utrzeć z cukrem, stopniowo dodajac budyń. Wyłozyć na ciasto. Rozłozyc herbatniki. Na wierzch zetrzeć czekoladę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa Śnieżka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować