Placek piernikowo-pigwowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka dokladnie ubić z cukrem. Gdy w palcach nie będą wyczuwalne kryształki cukru, wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Masę wylać na blachę wyłozoną papierem do pieczenia. Piec ok 40 min w 180 st. wystudzić
2.Masa pigwowa
Pigwę obrać, pokroić w drobna kosteczkę, wrzucić do rondla z grubym dnem, zalać do połowy wodą, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Masę podzielić na pół. Do jednej części wsypać połowę galaretki i rozpuścić. Wystudzoną wylać na biszkopt.
3.Masa śmietankowa
Galaretke rozpuscic w 1 szkl wody. Zostawic do wystygniecia. Mleko ubic ze śnieżka, wymieszać z galaretką. Tężejąca masę wylać na warstwę pigwową.
4.z drugą częścią pigwy postępujemy jak z poprzednią. Masę wylać na śnieżkę Wyłożyć pierniczki.
5.Masa budyniowa
Ugotować budyń, wystudzic. Margaryne utrzeć z cukrem, stopniowo dodajac budyń. Wyłozyć na ciasto. Rozłozyc herbatniki. Na wierzch zetrzeć czekoladę
Komentarze