Piernik z żurawiną oblany pyszną czekoladą - podziel się kawałkiem szczęścia z dziećmi z domów dziecka

0 (0 ocen)

Święta Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas szczególnie radosny i pełen miłości. Całymi rodzinami gromadzimy się wokół świątecznego stołu dzieląc się serdecznością oraz wyśmienitymi bożonarodzeniowymi potrawami i wypiekami przygotowanymi przez ukochane przez nas osoby. Rodzinna atmosfera miłości i akceptacji jest jednak w tym czasie szczególnie daleka dzieciom z domów dziecka, które w okresie świątecznym jeszcze mocniej tęsknią za bliskością drugiej osoby oraz za rodzinnym domem. Dlatego w te Święta, marka Kasia postanowiła przeprowadzić akcję „Podziel się kawałkiem szczęścia”. Dzięki niej, każdy z nas może pomóc nieść radość dla dzieci z domów dziecka na terenie całej Polski.

Składniki:

  • ciasto:
    • 450 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 250 ml mleka
    • 1 kostka do pieczenia Kasia
    • 200 g cukru
    • 150 g miodu
    • 1 opakowanie przyprawy do pierników
    • 3 jajka
    • 2 łyżki konfitury żurawinowej
    • 2/3 szklanki obranych orzechów włoskich
    polewa czekoladowa:
    • 200 g gorzkiej czekolady
    • 150 ml śmietanki 30%
    • 50 g kostki do pieczenia Kasia
    dodatkowo:
    • 1 gotowa polewa z białej czekolady
    • garść żurawiny
    • 1 łyżka cukrowych gwiazdek
    • kilka gałązek rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik

Piernik z żurawiną oblany pyszną czekoladą - podziel się kawałkiem szczęścia z dziećmi z domów dziecka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej przez sito do miski. Orzechy przebierz i podziel na ćwiartki.
  • 2. W garnuszku roztop Kasię z cukrem i miodem, dodaj przyprawę do pierników. Zdejmij z ognia i wymieszaj z mlekiem oraz sodą.
  • 3. Do suchych składników w misce wlej te płynne i wymieszaj mikserem. Następnie dodaj jajka i żurawinę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec wsyp orzechy
  • 4. Ciasto przełóż do wysmarowanej Kasią i oprószonej bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm i piecz około 60 minut w temperaturze 180⁰C lub do tzw. suchego patyczka. Wystudź.
  • 5. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej śmietankę z Kasią, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj, aż otrzymana masa będzie gładka i lśniąca. Lekko przestudź.
  • 6. Wystudzone ciasto polej polewą czekoladową, a gdy ta lekko zastygnie udekoruj ciasto rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą polewą, żurawiną, cukrowymi gwiazdkami i rozmarynem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak możemy pomóc?

Wystarczy zakupić dwa dowolne opakowania kostki do pieczenia Kasia i za pomocą strony www.kawalekszczescia.pl albo SMSa zarejestrować numer paragonu potwierdzający zakup produktów. Za każdy jeden poprawnie zarejestrowany paragon marka Kasia przekaże w nadchodzące Święta jeden kawałek ciasta dla dzieci z ponad 270 domów dziecka.

Symboliczny «kawałek szczęścia»

Symbolem akcji «Podziel się kawałkiem szczęścia» stało się ciasto, które w czasie Świąt obecne jest na naszych bożonarodzeniowych stołach. Każdy z nas może symbolicznie podzielić się kawałkiem szczęścia, przygotowując w nadchodzące Święta piernik z żurawiną oblany pyszną czekoladą.

Więcej informacji na temat akcji znaleźć można na stronie www.kawalekszczescia.pl.

Inne przepisy tego użytkownika

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować