Piernik staropolski z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 34 godz. 20 min

Piernik staropolski, to ciasto wyjatkowe ze wzgledu na oryginalny smak i sposób przygotowania. Musimy pamiętać, że ciasto należy wykonać 4-5 tygodni przed planowana degustacją.Piernik jest miękki zaraz po upieczeniu, pachnie niesamowicie i smakuje cudownie, wprost rozpływa się w ustach. Polecam,

  • 34 godz. 20 min

Składniki:

  • Piernik staropolski z czekoladą




    SKŁADNIKI: blaszka 28-36 cm;
    czas przygotowania 20 minut
    + czas leżakowania 4-6 tygodni
    + czas pieczenia ok. 60 minut

    500 g miodu naturalnego np. akacjowego
    200 g białego cukru
    200 g trzcinowego cukru
    cukier waniliowy (łyżka)
    250 g masła
    2 torebki przyprawy korzennej do piernika (40 g w torebce)
    200 ml mleka
    3 jajka
    1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżeczki sody oczyszczonej
    1,1 kg mąki pszennej

    Dodatkowo do przełożenia:

    700 g powideł ze śliwki
    150 g gorzkiej czekolady

    oraz do dekoracji:

    400-500 g gorzkiej czekolady
    150 ml śmietanki 30%
    perełki, tarta czekolada itp





Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik staropolski z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA:

    W dużym garnku (6 l) podgrzewamy na średnim ogniu miód, cukier(biały, trzcinowy, waniliowy) oraz masło, do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Do gorącego wlać mleko, zamieszać.
    Wbić 3 jaja i energicznie wymieszać rózgą, żeby nam nie ścięły jajka. Następnie wsypać przyprawę piernikową, sól, kwasek i sodę. Nadal wszystko mieszamy rózgą. Całość zacznie się lekko pienić.
    W trzech partiach dodać przesianą mąkę, za każdym razem dokładnie połączyć.
    Ciasto jest dość rzadkie, o konsystencji gęstego pure. Wyrobić starannie ciasto i przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia.
    Przykryć ściereczką lub pokrywką, odstawić w chłodne miejsce (np. do lodówki lub na balkon) na 4 - 6 tygodni.

    Piec na 2-3 dni przed świętami.
  • 2. PIECZENIE:

    Po ok. pięciu tygodniach, ciasto nadaje się do wypieku.
    Dojrzałe ciasto wyłożyć na blat lub stolnicę, podsyać trochę mąki i krótko zagnieść.
    Ciasto podzielić na 3 równe części (najlepiej zważyć),
    Na papierze do pieczenia, dociętym do wymiarów naszej blaszki, rozwałkować placki podsypując pod nie mąkę (grubość na kilka mm), wyrównać boki. Piec w temperaturze około 170º C przez 15 - 20 minut. Wystudzić.
  • 3. Powidła podgrzać, dodać kawałki czekolady i dokładnie wymieszać. Przełożyć wystudzone blaty. Przykryć arkuszem papieru, położyć deseczkę i równomiernie obciążyć (4 kg cukru); odstawić na kilkanaście godzin w chłodne miejsce, żeby powidła zastygły, a nasze piernikowe blaty się skleiły.

    Piernik, nastepnego dnia podzielić 4 batony, polać rozpuszczoną czekolada wymieszaną ze śmietanką. Posmarować dokładnie wierzch i boki. Zapobiegnie to wysychaniu. Posypać posypką i odstawić w chłodne miejsce, żeby czekolada dobrze zastygła.
    Przechowywać zawinięty w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę.

    Uwaga: Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak lekko podsypywać mąką.

    Smacznego :)

Porady

Piernik staropolski, to ciasto wyjatkowe ze wzgledu na oryginalny smak i sposób przygotowania. Musimy pamiętać, że ciasto należy wykonać 4-5 tygodni przed planowana degustacją. Po kilku doświadczeniach i przygodach z ciastem miodowym , stworzyłam przepis własny. Piernik jest miękki zaraz po upieczeniu, pachnie niesamowicie i smakuje cudownie, wprost rozpływa się w ustach. Polecam, nie tylko na święta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować