Piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło, miód i cukier zagotuj na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, zestaw z palnika i przestudź. Kiedy masa będzie letnia stopniowo, cały czas dokładnie wyrabiając ciasto dodawaj mąkę, rozpuszczoną w małej ilości mleka sodę, jajka i przyprawę do piernika. Kiedy ciast będzie już zagniecione, zawiń je lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 3 -4 tygodnie.
2.Po tym czasie podziel ciasto na 2 -3 części. Rozwałkuj na placki i ułóż na blachach wysmarowanych tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw do niego blachy i piecz ok 50 - 60 minut.
3.Upieczone placki pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ostygną przełóż je powidłami. Ułóż na desce, przykryj papierem pergaminowym i obciąż deską.
Porady
Piernik świąteczny najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania.
Komentarze