Piernik świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1666 godz. 39 min

...

  • 1666 godz. 39 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej,
    0,5 kg miodu pszczelego,
    2 szklanki cukru
    kostka masła,
    3 jajka,
    3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
    2 torebki przyprawy korzennej do piernika,
    pół łyżeczki soli,
    2 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
    2 łyżki posiekanych migdałów,
    2 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze,
    4 posiekane figi suszone,
    powidła śliwkowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, miód i cukier zagotuj na małym ogniu. Kiedy zacznie wrzeć, zestaw z palnika i przestudź. Kiedy masa będzie letnia stopniowo, cały czas dokładnie wyrabiając ciasto dodawaj mąkę, rozpuszczoną w małej ilości mleka sodę, jajka i przyprawę do piernika. Kiedy ciast będzie już zagniecione, zawiń je lnianą ściereczką i odstaw w chłodne miejsce na 3 -4 tygodnie.
  • 2. Po tym czasie podziel ciasto na 2 -3 części. Rozwałkuj na placki i ułóż na blachach wysmarowanych tłuszczem. Nagrzej piekarnik do 170 stopni. Wstaw do niego blachy i piecz ok 50 - 60 minut.
  • Piernik świąteczny 3. Upieczone placki pozostaw do ostygnięcia. Kiedy ostygną przełóż je powidłami. Ułóż na desce, przykryj papierem pergaminowym i obciąż deską.

Porady

Piernik świąteczny najlepiej smakuje po kilku dniach od przygotowania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować