Ciasto nie ma za duzo wspolnego z piernikiem, nie jest wyczuwalny smak przyprawy, (zresztą mozna nie dawac przyprawy za to wiecej kakao) ale jest naprawde dobre.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- jajka: 4 sztuki
- cukier puder: 100 gramów
- sól: 1 szczypta
- mąka pszenna: 80 gramów
- mąka ziemiaczana: 20 gramów
- proszek do pieczenia: 16 gramów
- przyprawa do pierników: 1 łyżka
- kakao: 1 łyżka
- śmietana 36%: 500 mililitrów
- sok z cytyny: 0.5 sztuki
- cukier waniliowy: 16 gramów
- cukier puder: 2 łyżki
- Żelatyna: 6 łyżeczek
- granat: 2 sztuki
Piernik biszkoptowy z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodajemy porcjami cukier puder, a następnie żółtka stale miksując. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Tak sporządzoną mieszankę suchych składników
dodajemy porcjami do masy jajecznej stale miksując na najmniejszych obrotach. Ciasto wykładamy do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 175°C. Po ostudzeniu kroimy wzdłuż na dwa blaty.
2.Owoce granatu rozcinamy i ostrożnie wyłuskujemy pestki. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody 2-3 łyżki do napęcznienia, rozpuszczamy podrzewajac. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, dajemy porcjami cukier puder, cukier waniliowy i dalej ubijamy. Masę doprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy dokładnie z jeszcze ciepłą żelatyną (lejemy ją wąskim strumieniem). Dodajemy ziarenka granatów (pozostawiając trochę do ozdoby) i delikatnie mieszamy.
3.Połowę kremu wykładamy na jeden z blatów piernikowych, rozprowadzamy i kładziemy drugi blat, lekko uciskając. Wykładamy pozostały krem , równomiernie i rozprowadzając po całej powierzchni. Wierzch ciasta posypujemy pozostałymi ziarenkami granatu i startą np czekoladą.
Komentarze