Piernik biszkoptowy z jabłkami

  • wyświetlono: 1207 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Szukałam połączenia smaku piernika z czymś dobrym. Postanowiłam upiec biszkopt dodać parę korzennych przypraw - zapach unosił się po całym domu... połączyłam mój piernikowy biszkopt z jabłkami i lekkim budyniem, a dokładniej kremem z mojego przepisu na Miodownik. Zapraszam!

anjaa
  • 60min

Składniki

Składniki na biszkopt:

- 6 jaj
- 3/4 szkl. maki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szkl. cukru
- łyżeczka cynamonu
- paczka przyprawy korzennej (do piernika)
- 2 łyżki oleju

Składniki na jabłkową galaretkę:

- 8-10 dużych jabłek
- 2 galaretki agrestowe (po 35 g)

Składniki na krem budyniowy:

- 2,5 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy bez cukru 35 g
- 4 łyżki cukru
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 180 g masła

Dodatkowo:

- 4 łyżki dżemu porzeczkowego lub konfitury śliwkowej
- 4 kostki gorzkiej czekolady
- 3 łyżki margaryny
- kopiasta łyżka kakao
- 10 orzechów włoskich

Sposób przygotowania przepisu:

Piernik biszkoptowy z jabłkami

  • 1. Biszkopt: Białka zmiksować na sztywno, dodać cukier następnie po jednym żółtku. Powoli dolać olej miksując na małych obrotach. Wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i przyprawami, dodawać po parę łyżek do pianki jajecznej mieszając ręcznie powoli i dokładnie by ciasto nie upadło. Przelać do przygotowanej brytfanki (u mnie 23cm x 34 cm) piec w temp. 150 st. C ok 30 minut. Wyjąc, wystudzić i przeciąć na pół.
    Jabłka: Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałki, wrzucić do rondelka i dusić na małym ogniu z dodatkiem kilku łyżek wody, mieszać od czasu do czasu. Gdy zrobi się marmolada dodać 2 galaretki, wymieszać, zestawić z palnika i odłożyć w chłodne miejsce.
    Krem: 2 szklanki mleka wlać do rondelka, zagotować. W pół szklanki mleka rozrobić budyń z cukrem i mąką. Na gotujące się mleko wlać nasz budyń i delikatnie mieszać. Do ciepłego dodawać partiami masło cały czas mieszając-zdjąć z ognia, pozostawić na kilka minut do ostygnięcia.
    Na połowę biszkoptu wyłożyć lekko przestygnięte jabłka z galaretką, równomiernie rozsmarować. Drugą część biszkoptu posmarować dżemem i tą posmarowaną stroną przykryć masę jabłkową. Na górę wyłożyć przestygnięty budyń. Całość odstawić w chłodne miejsce. W małym rondelku z margaryny, kakao i czekolady przygotować polewę, przestudzić i polać schłodzone ciasto. Na koniec posypać posiekanymi orzechami:) SMACZNEGO!!!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieŚwiąteczny smak

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: Babcia Tereska

BISZKOPTOWY MIGDAŁOWIEC Z KAWOWĄ ŚMIETANKĄ

Ciasto tortowe, bardzo delikatne...

Biszkoptowy z masą cappuccino

Dodane przez: mari62

Biszkoptowy z masą cappuccino

Idealna propozycja dla miłośników...

tort z mascarpone

Dodane przez: lidien

Tort biszkoptowy z masą mascarpone

Prosty, błyskawiczny a przede wszystkim...

image-16878jf

Dodane przez: ankamg3

Torcik biszkoptowy z kremem wiśniowym

Niedawno obchodziliśmy z mężem...

omlet biszkoptowy z musem jagodowym

Dodane przez: majka190382

OMLET BISZKOPTOWY Z MUSEM JAGODOWYM

Leciutki, puszysty..biszkoptowy...

Torcik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową

Ten torcik jest niezwykle pyszny,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE