Leśna pokusa - mini deserki szpinakowe z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozmrażamy szpinak i mocno odciskamy. Mieszamy z olejem i rozdrabniamy. Ubijamy białko na sztywno z cukrem, dodajemy żółtko. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowany szpinak z olejem. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wylewamy do natłuszczonej foremki do keksówki i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok 30 min w 180 st. Studzimy. Ścinamy brązową skórkę i skubiemy drobno biszkopt.
2.Miksujemy mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem na gęsty krem. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego.
3.Układamy warstwy w słoiczkach do wyczerpana składników: biszkopt, granat, krem. Wierzch deseru posypujemy granatem. Smacznego.
Komentarze