Leśna pokusa - mini deserki szpinakowe z granatem

4.26 (233 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie deserki to raj dla oka i podniebienia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duży owoc granatu
    Biszkopt:
    100 g mrożonego szpinaku
    1 jajko
    65 g mąki
    80 g oleju
    50 g cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem:
    1 op mascarpone
    3/4 szkl śmietanki 30%
    1/3 szkl. cukru pudru
    1 szczypta kwasku cytrynowego
Wystaw ocenę:

4.26 (233 ocen)

Zobacz również:

Desery

Leśna pokusa - mini deserki szpinakowe z granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy szpinak i mocno odciskamy. Mieszamy z olejem i rozdrabniamy. Ubijamy białko na sztywno z cukrem, dodajemy żółtko. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz zmiksowany szpinak z olejem. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Wylewamy do natłuszczonej foremki do keksówki i pieczemy do tzw. suchego patyczka ok 30 min w 180 st. Studzimy. Ścinamy brązową skórkę i skubiemy drobno biszkopt.
  • 2. Miksujemy mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem na gęsty krem. Dodajemy szczyptę kwasku cytrynowego.
  • 3. Układamy warstwy w słoiczkach do wyczerpana składników: biszkopt, granat, krem. Wierzch deseru posypujemy granatem. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Granat Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować