• 2 godz.

Ulubione ciasto mojej siostry!

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 125g masła lub margaryny
    • 2 jajka
    • 100g cukru
    • 250ml mleka
    • 400 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 4 łyżeczki kakao
    • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    • 10 łyżek dżemu lub powideł
    • polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem i dalej ubijając dodawać po kolei po jednym jajku.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą korzenną, dodawać stopniowo wymieszaną mąkę na przemian z mlekiem. Na końcu dodać dżem lub powidła.
  • 3. Piernik piec w nagrzanym piekarniku około 50- 60min. w temperaturze 180°C. Sprawdzić ciasto patyczkiem. Jeśli patyczek będzie suchy, ciasto jest gotowe.
  • 4. .

Porady

Ciasto można polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować