Piegusek

4.33 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dawno nie robiłam pieguska.
Pamiętam to ciasto z dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i lubię do dziś. Lubię ten strzelający między zębami mak :)
Piegusek, to ciasto babkowe z dodatkiem maku.
Jego przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu.
Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować,
lub tak jak ja polać polewą czekoladową.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostka masła 200 g.
    1 szklanka cukru
    5 jajek
    2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 230 ml )
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki maku suchego

    Polewa:
    30 g. śmietanki 30 %
    50 g. czekolady mlecznej
Wystaw ocenę:

4.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Piegusek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piegusek 1. Masło pokroić na mniejsze kawałki i utrzeć z cukrem. Następnie dodać jajka
    i dalej ucierać. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Ucierać jeszcze chwilę,
    żeby składniki się połączyły.
    Na koniec wsypać mak i zmiksować, żeby mak połączył się z ciastem.
    Tak przygotowane ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piegusek 2. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 50 minut.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe.
  • Piegusek 3. Po wystudzeniu ciasto udekorować polewą.
    Śmietankę podgrzać, dodać czekoladę połamaną na kawałki i mieszać,
    aż czekolada się rozpuści.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować