pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym

4.5 (169 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym jest najlepszym domowym wyrobem do pieczywa, nadaje się do codziennych posiłków ale również na okolicznościowe, uroczyste, wystawne przyjęcia, imprezy, czy święta.........SMACZNEGO!!!

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Schabowy

Pieczony, zawijany schab z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i utłuc
  • etap 2. na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili
  • etap 3. wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę
  • etap 4. nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchi mięsa
  • etap 5. obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia
  • etap 6. piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą noc w chłodnym miejscu, będzie się dobrze kroić
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować