Pieczone ziemniaki z sosem bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki wyszorować, osuszyć, owinąć folią aluminiową, ułoży nablaszce do pieczenia i upiec do miękkości około 90 minut.
Wszystkie warzywa umyć.
Pora pokroić w półplasterki, paprykę w kostkę.
Cebulę i marchewkę obrać.
Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać resztę warzyw, przesmażyć. Następnie wszystko przełożyć do garnka, dodać pomidory w puszcze i odrobinę wody, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem, usmażyć na patelni. Do warzyw dodać przecier pomidorowy i usmażone mięso. Ściągnąć pokrywkę i pozowlić odparować, by powstał gęsty sos.
Doprawić słodką papryką, czosnkiem, oregano i bazylią.
Upieczone ziemniaki przekroić na połówki, wydrążyć odrobinę środki.
Do każdego zagłębienia dać troche sera żółtego, nałożyć farszu warzywno - mięsnego.
Wierzch posypać startym serem.
Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zapiekać około 15 minut w 180 stopniach.
Posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze