Pieczone serduszka

0 (0 ocen)

Piękne, lekko pikantne serduszka są fajną propozycją na obiad lub ciepłą kolację.

Składniki:

  • Ciasto:
    23 dag mąki pełnoziarnistej
    10 dag margaryny
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2 łyżki wody
    Nadzienie:
    1 duży ziemniak
    1 marchewka
    1/2 czerwonej cebuli
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oleju aromatyzowanego z czosnkiem pomidorami i bazylią
    1/2 łyżki posiekanego lubczyku
    szczypta chilli
    1/2 łyżeczki curry
    kolorowy pieprz
    Dodatkowo:
    mleko
    sól morska u mnie sól morska prowansalska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pieczone serduszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone serduszka 1. Ziemniaka i marchew pokroić w kostkę taką 1 cm na 1 cm (razem ma być 20 dag), cebulę drobno pokroić, a czosnek posiekać bardzo drobniutko.
    Na patelni podgrzać olej i wrzucić na nią wszystkie pokrojone warzywa i chwilę przesmażyć, następnie dodać chili, troszkę mielonego kolorowego pieprzu i curry, wymieszać i podlać 1/2 szklanki bulionu warzywnego, całość dusić razem kilka minut do wyparowania płynu i do zmięknięcia warzyw. Na koniec dodać posiekany lubczyk ja miałam mrożony, wymieszać i wystudzić.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę posiekać z margaryną, następnie dodać przecier pomidorowy i wodę, zagnieść ciasto które schłodzić 30 min w lodówce.
  • pieczone serduszka 3. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i wyciąć duże serca, następnie na jednym ułożyć porcję nadzienia, przykryć drugim sercem i delikatnie zlepić brzegi.
  • pieczone serduszka 4. Zlepione serca ułożyć na natłuszczonej blaszce po wierzchu posmarować mlekiem i posypać solą morską.
    Piec w temp. 200 st około 25 min. Podawać gorące z dowolna sałatką ja podałam z pomidorami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować