Filet z udźca indyka w ziołach - soczysty i aromatyczny.
1 godz. 30 min
Składniki:
1 filet z udźca indyka (ok. 0,5 kg)
3 łyżki majonezu
2 suszone pomidory
2 ząbki czosnku
po kilka gałązek pietruszki, tymianku, lubczyku i szczypiorku
przyprawa do drobiu
marynata do mięs
2 plasterki masła
Pieczone mięso indycze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zioła posiekać. Mięso umyć i osuszyć. Od wewnątrz posypać przyprawami, posmarować majonezem, posypać ziołami i pokrojonymi pomidorami. Mięso zwinąć i związać nitką. Od wierzchu również przyprawić, posmarować majonezem, obsypać ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2.Mięso przełożyć do rękawa, na wierzchu położyć masło. Zapiekać około godziny. Po tym czasie rozciąć folię i zapiekać jeszcze 20-30 minut.
3.Podawać na ciepło do obiadu lub na zimno do kanapek. Smacznego :)
Komentarze