Pieczone gnocchi z brukselką, pieczarkami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Pyszne i sycące danie, które praktycznie robi się samo, trochę smakiem przypomina łazanki.
To danie idealnie sprawdza się gdy nie ma czasu na długie gotowanie, sekretem są dobrej jakości półprodukty . W sezonie korzystam ze świeżej brukselki, a gnocchi zastępuję domowej roboty kopytkami albo leniwymi jak zostają z obiadu, pieczarki można zastąpić mieszanką grzybów leśnych

  • 40 min
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • 1 opakowanie gnocchi 600g
    450 g brukselki
    250 g małych pieczarek
    1 cebula
    sól, pieprz
    1 łyżeczka soku z cytryny
    gałązka rozmarynu

    8 łyżek oleju rzepakowego na zimno tłoczonego
    40 g tartego sera u mnie edamski, ale świetnie sprawdza się mozzarella, parmezan, gorgonzola, dziugas
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Pieczone gnocchi z brukselką, pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przekładam gnocchi, brukselkę, pieczarki, pokrojony rozmaryn, cebule. Mieszam z solą, pieprzem i sokiem z cytryny, olejem - tak by kazda część była błyszcząca
  • 2. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na 200'C piekę przez około 20-25 minut, aż brukselki i gnocchi będą zrumienione
  • 3. Gdy całość jest zrumieniona posypuję serem i pieke przez około 8 minut aż ser się rozpuści, podaję gorące

Porady

Zamiast gnocchi można uzyć pozostałych kopytek, klusek leniwych -zapieczone wychodzą pyszne

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Pieczarki Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować