Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem

4.5 (176 ocen)

  • 35 min

Przepis ten jest autorstwa mojego taty, który jest zapalonym wędkarzem i wymyśla bardzo dużo przepisów związanych z rybami.

  • 35 min

Składniki:

  • 800g filetów z dorsza
    1 łyżka masła
    4 pomidory
    3 cebule
    1 ząbek czosnku
    50g tłustego boczku
    1 łyżka oleju
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
    łyżka bułki tartej
    4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba

Pieczone filety z dorsza w boczku i cebuli z pomidorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Opłukaną rybę osuszyć, podzielić na 4 porcje. Porcję ryby ułożyć blisko siebie w wysmarowanej masłem brytfannie. Pomidory naciąć na krzyż i ułożyć pomiędzy kawałkami ryby.
  • 2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju, na chrupko. Obraną cebulkę pokroić w kostkę, czosnek rozdrobnić i dodać do boczku.
  • 3. Boczek, cebulkę i czosnek przyprawić solą i pieprzem, dodać bułkę tartą i pietruszkę. Wszystkie składniki krótko podsmażyć i rozłożyć na rybie i pomidorach.
  • 4. Brytfannę przykryć, włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec od 25 do 30 minut. Brytfannę przykryć pergaminem, wysmarowanym od spodu tłuszczem.

Porady

Rybę najlepiej podawać z ziemniakami ugotowanymi na parze. Frytki nie są zalecane w tym przepisie ponieważ danie już samo w sobie jest troszkę tłuste. Poza tym z ziemniaczkami smakuje dużo dużo lepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować