Pieczona makrela na sałatce z owoców tropikalnych

5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Makrela to bardzo smaczna ryba morska. Makrela jest tłustą rybą więc idealna jest do pieczenia lub grillowania. Moja dzisiejsza propozycja to pieczona makrela podana na sałatce z rukoli z pomarańczą, kiwi mango. Całość skropiłam sokiem pomarańczy i marakui.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • na każdą porcję:
    świeża makrela wypatroszona, każda około 300g
    sól morska
    pieprz kolorowy
    cytryna

    sałatka:
    garść rukoli
    kilka plasterków czerwonej cebuli
    1/2 kiwi
    1/2 pomarańczy
    kawałek mango
    marakuja
    czerwony pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (4 ocen)

Zobacz również:

Dania z ryb

Pieczona makrela na sałatce z owoców tropikalnych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Skórę makreli nacinamy w kilu miejscach. Rybę oprószamy solą i pieprzem. W piekarniku w 220°C rozgrzewamy żeliwną płytę grillową. Na płycie układamy plastry cytryny, a na nich makrelę. Pieczemy około 15 minut na funkcji grill. Ja w połowie pieczenia ostrożnie odwróciłam ryby na drugą stronę, by były równomiernie zrumienione oraz przeszły smakiem cytryny.

    W czasie pieczenia ryb przygotowujemy sałatkę. Na talerzach układamy rukolę, na niej kawałki kiwi, mango i fileciki pomarańczy. Z resztek pomarańczy wyciskamy sok. Do soku z pomarańczy przez sitko przecieramy marakuję. Na sałatce układamy rybę. Całość posypujemy natką pietruszki i czerwonym pieprzem. Całość skrapiamy sokiem z pomarańczy i marakui. Do tak przygotowanej ryby podałam razowy kuskus.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makrela

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować