Pieczarki faszerowane ryżem z sosem czosnkowym

4.48 (166 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Zdrowa i pyszna przystawka.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - pieczarki: 20 sztuk
    - ugotowany ryż: 9 łyżek
    - dymka ze szczypiorkiem: 1 sztuka
    - sól: 5 szczypt
    - pieprz świeżo mielony około: 2 szczypty
    - oregano: 2 szczypty
    - papryka słodka w proszku: 4 szczypty
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
    - śmietana kwaśna 12%: 90 gramów
    - majonez: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - majeranek: 2 szczypty
    - mleko: 2 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki faszerowane ryżem z sosem czosnkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nóżki pokroić w drobną kostkę. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem, dodać nogi pieczarek i smażyć tak długo, aż produkty zmiękną. Następnie dodać ugotowany ryż chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Kapelusze faszerować ostudzonym nadzieniem. Nasmarować naczynie żaroodporne olejem. Pieczarki wyłożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 min.
  • 2. W misce dobrze połączyć śmietanę, majonez, mleko, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Gotowe pieczarki podawać z sosem. Ilość ryżu i oleju w przepisie może ulec zmianie jeśli pieczarki będą duże.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować