REKLAMA

Pieczarki faszerowane ryżem z sosem czosnkowym

wyświetlono: 20186 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Zdrowa i pyszna przystawka.

opublikowany: 09.04.2012
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - pieczarki: 20 sztuk
    - ugotowany ryż: 9 łyżek
    - dymka ze szczypiorkiem: 1 sztuka
    - sól: 5 szczypt
    - pieprz świeżo mielony około: 2 szczypty
    - oregano: 2 szczypty
    - papryka słodka w proszku: 4 szczypty
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
    - śmietana kwaśna 12%: 90 gramów
    - majonez: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - majeranek: 2 szczypty
    - mleko: 2 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nóżki pokroić w drobną kostkę. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem, dodać nogi pieczarek i smażyć tak długo, aż produkty zmiękną. Następnie dodać ugotowany ryż chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Kapelusze faszerować ostudzonym nadzieniem. Nasmarować naczynie żaroodporne olejem. Pieczarki wyłożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 min.
  • 2. W misce dobrze połączyć śmietanę, majonez, mleko, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Gotowe pieczarki podawać z sosem. Ilość ryżu i oleju w przepisie może ulec zmianie jeśli pieczarki będą duże.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beciiaaa b

Pieczarki faszerowane ryżem

Idealne na przekąskę

kategoria: Desery Przystawki opublikowany: 09.07.2014 | wyświetlono: 901 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: beetle 14956600_1244766772250735_923036996737402594_n

Pieczarki faszerowane ryżem i fetą

Doskonały dodatek do dania głównego, lub w pełni wystarczający bezmięsny obiad.

kategoria: faszerowane Przystawki opublikowany: 12.10.2014 | wyświetlono: 2330 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: zandero99 zandero99

Faszerowane pieczarki

Mała, ciepła przekąska, idealna na imprezę.

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 25.11.2015 | wyświetlono: 1846 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: livia32 livia32

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Fantastyczna sprawa na start każdej imprezy :) Nawet na małe spotkanie w gronie znajomych

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 16.01.2015 | wyświetlono: 89625 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Pieczarki faszerowane

Smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno.

kategoria: Przystawki opublikowany: 24.07.2014 | wyświetlono: 2140 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE