REKLAMA

Pieczarki faszerowane ryżem z sosem czosnkowym

wyświetlono: 20893 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Zdrowa i pyszna przystawka.

opublikowany: 09.04.2012
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • Średni

Składniki:


  • - pieczarki: 20 sztuk
    - ugotowany ryż: 9 łyżek
    - dymka ze szczypiorkiem: 1 sztuka
    - sól: 5 szczypt
    - pieprz świeżo mielony około: 2 szczypty
    - oregano: 2 szczypty
    - papryka słodka w proszku: 4 szczypty
    - olej rzepakowy: 6 łyżek
    - śmietana kwaśna 12%: 90 gramów
    - majonez: 2 łyżki
    - czosnek: 2 ząbki
    - majeranek: 2 szczypty
    - mleko: 2 łyżki
    - sól do smaku: 1 szczypta
    - pieprz do smaku: 1 szczypta
Ocena:

(średnia 4.5 z 165 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki obrać i wyciągnąć trzonki grzyba. Nóżki pokroić w drobną kostkę. Kapelusze nasmarować olejem i doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę dymkę ze szczypiorkiem, dodać nogi pieczarek i smażyć tak długo, aż produkty zmiękną. Następnie dodać ugotowany ryż chwilę smażyć i doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Kapelusze faszerować ostudzonym nadzieniem. Nasmarować naczynie żaroodporne olejem. Pieczarki wyłożyć do naczynia. Zapiekać w nagrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 min.
  • 2. W misce dobrze połączyć śmietanę, majonez, mleko, rozgnieciony czosnek, majeranek, sól i pieprz. Gotowe pieczarki podawać z sosem. Ilość ryżu i oleju w przepisie może ulec zmianie jeśli pieczarki będą duże.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: beciiaaa b

Pieczarki faszerowane ryżem

Idealne na przekąskę

kategoria: Desery Przystawki opublikowany: 09.07.2014 | wyświetlono: 902 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: beetle hkl3

Pieczarki faszerowane ryżem i fetą

Doskonały dodatek do dania głównego, lub w pełni wystarczający bezmięsny obiad.

kategoria: faszerowane Przystawki opublikowany: 12.10.2014 | wyświetlono: 2352 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: zandero99 zandero99

Faszerowane pieczarki

Mała, ciepła przekąska, idealna na imprezę.

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 25.11.2015 | wyświetlono: 1860 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: livia32 livia32

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Fantastyczna sprawa na start każdej imprezy :) Nawet na małe spotkanie w gronie znajomych

kategoria: Przystawki Przekąski opublikowany: 16.01.2015 | wyświetlono: 91914 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Pieczarki faszerowane

Smaczna przekąska zarówno na ciepło jak i na zimno.

kategoria: Przystawki opublikowany: 24.07.2014 | wyświetlono: 2159 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE