Pieczarki faszerowane ryżem i fetą

4.5 (172 ocen)

Doskonały dodatek do dania głównego, lub w pełni wystarczający bezmięsny obiad.

Składniki:

  • SKŁADNIKI PODSTAWOWE:
    15 większych pieczarek
    1/2 torebki ugotowanego ryżu
    1 duża marchew

    SKŁADNIK DODATKOWY:
    1/2 kostki fety

    SKŁADNIKI ROBOCZE:
    1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki i świeżego tymianku
    1 łyżeczka suszonej cebuli
    sól, pieprz
    2-3 łyżki oleju do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Faszerowane Przystawki

Pieczarki faszerowane ryżem i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki faszerowane ryżem i fetą 1. Pieczarki oczyścić i usunąć z nich nóżkę, robiąc tym samym wgłębienie do nadziewania. Nóżki zachować.
  • 2. Pozostałe nóżki zetrzeć na tarce na dużych oczkach razem z obraną marchwią. Dodać posiekane zioła - tymianek i pietruszkę.Wszystko przesmażyć na odrobinie oleju. Przesmażone warzywa wymieszać z wcześniej ugotowanym ryżem. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę lub pokruszoną fetę. Farsz wymieszać i przyprawić solą i pieprzem.
  • Pieczarki faszerowane ryżem i fetą 3. Farszem nadziewać wcześniej przygotowane kapelusze pieczarek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 15-10 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Nadzienie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też inne pomysły na pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować