Pieczarki faszerowane parmezanem

4.5 (189 ocen)

  • 30 min

Pieczarki faszerowane inaczej.

  • 30 min

Składniki:

  • 8 dużych kapeluszy pieczarek
    2 łyżki masła
    10 dag parmezanu lub grana padano
    pęczek natki pietruszki, ewentualnie suszona
    sól
    kolorowy pieprz
    2 łyżki płatków orkiszowych
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Pieczarki faszerowane parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczarki oczyszczamy, odejmujemy nóżki. Kapelusze układamy na blasze wyłożonej pergaminem.
  • 2. Korzonki drobniutko siekamy. Wrzucamy na nagrzaną suchą patelnię i podsmażamy, aż się zrumienią, wtedy dodajemy masło. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy ze startym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i płatkami orkiszowymi.
  • 3. Farszem napełniamy kapelusze. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni C przez 20-25 minut. Podajemy z sosem czosnkowym.

Porady

SOS CZOSNKOWY: 3 łyżki jogurtu mieszamy z łyżką majonezu, dodajemy posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą i kolorowym pieprzem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować