Piankowe ciasto z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i wymieszać, aż cukier się rozpuści. Cały czas ubijając dodać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć na blaszkę 25*36 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 25 - 30 minut w 180 st C. Po upieczeniu ostudzić i oderwać ciasto od papieru do pieczenia, żeby potem lepiej się kroiło.
PIANKA
Wodę zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać do niej galaretki. Dobrze wymieszać i ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Gdy galaretka zacznie się ściągać przelać ją do ubitej śmietanki i dokładnie razem wymieszać. Przelać na upieczony i ostudzony wcześniej biszkopt. Wstawić do lodówki do stężenia.
Truskawki opłukać i oczyścić z szypułek. Przekroić na pół. Połówki ułożyć na piance. Wodę zagotować. Wyłączyć gaz i wsypać do niej galaretki. Dobrze razem wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Zimną wylać na ułożone na placku truskawki. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać śmietan fixy i cukier puder. Wymieszać. Ubitą śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego lub dekoratora i na galaretkę wyciskać z niej kleksy. Przechowywać w lodówce.
Komentarze