Galaretki z winogronami

4.5 (170 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 50 min

Pyszny, delikatny deser - w sam raz na letnie dni.

  • 50 min

Składniki:

  • 2 galaretki czerwone,
    2 galaretki zielone,
    ciastka czekoladowe 380g,
    masło 200g,
    śmietana kremówka 400g,
    jogurt naturalny 400g,
    śmietana 30% 400g,
    cukier do smaku,
    winogrona jasne 200g
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Galaretki z winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Piankowe kostki z winogronem 1. Ciastka czekoladowe kruszymy na pył. W między czasie masło rozpuszczamy na wolnym ogniu. Ciastka łączymy z masłem i dokładnie mieszamy.
  • Piankowe kostki z winogronem 2. Masę wykładamy na spód foremki (użyłam foremki o wymiarach 23,5x28). Formę wstawiamy do lodówki na około pół godziny.
  • Piankowe kostki z winogronem 3. Galaretki zielone rozpuszczamy w 500ml wody. 200g śmietany kremówki ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do niej jogurt naturalny, tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy.
  • Piankowe kostki z winogronem 4. Masę wylewamy na ciastka. Odstawiamy do lodówki i czekamy aż stężeje. Podobnie postępujemy z drugą - czerwoną - warstwą.
    Śmietanę 30% ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru i przekładamy ją do szprycy. Gdy ciasto stężeję kroimy je w kostkę. Każą kostkę ozdabiamy śmietaną i dekorujemy winogronem.
    Smacznego ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały Śmietana

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować