1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.Następnie dodawać po trochu cukru pod koniec dodać żółtka wymieszać.Przesiać mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na blachę (25x40cm) piec w temp 180ºC przez ok. 25-30 minut lub do suchego patyczka.
2.Masa:
1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami , mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka i wsypać wiórki kokosowe, szybko wymieszać aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie utrzeć margarynę i dodawać partiami zimny budyń i ucierać
3.Pianka:
Żelatynę i galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie.Białka ubić na sztywną pianę z cukrem, pod koniec dodać letnią żelatynę z galaretką.
4.Przełożenie placka:
Ciasto posmarować 1/2 masy na masę ułożyć ananasa na reszta masy i pianka, na wierzch zetrzeć czekoladę. Całość włożyć do lodówki.
Komentarze