PESTO Z SAŁATY.

4.49 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kupiłam dużą sałatę, nie myśląc o tym, że wielką główkę muszę zjeść sama. Jadłam ją i jadłam.. Nie powiem, lubię sałatę,ale bez przesady.Pomyślałam, że skoro pesto można zrobić z bazylii, natki pietruszki, to dlaczego nie ze sałaty?I tak powstała moja wariacja na temat tego sosu.

Składniki:

  • 1/2 główki wielkiej sałaty (ok. 400g)
    1/2 szklanki obranych pistacji
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.49 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pesto z sałaty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę drę na małe kawałki, wkładam do naczynia. Czosnek obieram,
    zgniatam i wrzucam do sałaty wraz z pistacjami.Nie solę, orzechy
    są słone same w sobie.
  • 2. Dodaję świeżo mielonego pieprzu, wlewam
    trochę oliwy. Zaczynam miksować blenderem, dolewając tyle oliwy,
    aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche.
    Pesto musi mieć dużo oliwy z oliwek, wtedy jest smaczniejsze.

Porady

* Powstały sos podałam z pełnoziarnistym makaronem. * Przechowuję go nawet do miesiąca, pamiętając, by powierzchnia zakrywała cienka warstwa oliwy z oliwek, która stanowi rodzaj zakonserwowania, zapobiega psuciu, pochłanianiu innych zapachów, wysychaniu i utracie koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować