Penne all’arrabbiata

0 (0 ocen)

  • 30 min

All’arrabbiata to popularny włoski sos, bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Bazuje na chili, czosnku i krojonych pomidorach.

  • 30 min

Składniki:

  • 250 g makaronu penne rigate
    6 łyżek oliwy
    2 ząbki czosnku
    2 papryczki chili
    2 puszki krojonych pomidorów (po 400 g)
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki + odrobina do przybrania
    sól
    parmezan
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Penne all’arrabbiata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek obieram i drobno siekam, papryczkę chili przekrawam na pół, pozbawiam nasion i również drobno siekam. Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek i chili, smażę przez 1 minutę często mieszając łyżką. Następnie dodaję krojone pomidory i natkę, gotuję na małym ogniu przez 10 minut, co jakiś czas mieszając. Kiedy sos jest już gotowy oprószam go solą, zdejmuję z ognia i odstawiam na bok. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucam do garnka, wstawiam na mały ogień, wlewam przygotowany wcześniej sos, mieszam przez 1 minutę, żeby smaki się połączyły. Makaron podaję posypany parmezanem i odrobiną natki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować