Carbonara z penne

4.5 (200 ocen)

  • 40 min

Wspaniała włoska potrwa na obiad szybko smacznie i sycąco

  • 40 min

Składniki:

  • * 50 g wędzonego boczku
    * 200 ml śmietany 18%
    * 2 żółtka
    * 1/2 sztuki cebuli
    * 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
    * szczypta soli do smaku
    * 1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
    * 100 g startego parmezanu ewentualnie goudy
    * 1 łyżka masła
    * 300 g makaronu penne

Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Carbonara z penne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor.Przełożyć do rondelka.

    Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć .Mieszać cały czas aby nie powstały grudki! Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze polać sosem i posypać startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować