Pchali (pkhali) - gruzińska sałatka

4.49 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Gruzińska sałatka, której podstawa są orzechy włoskie. Sałatkę podaje się najczęściej w kształcie kulek, posypaną pestkami granatu. Oto wersja buraczana pchali - z pieczonych buraków, z czosnkiem, kolendrą, pietruszką. Pyszne!

  • 60 min

Składniki:

  • 300g pieczonych lub parowanych buraków
    150g orzechów włoskich
    1-2 łyżki octu winnego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól
    0,5 łyżeczki ziaren kolendry
    1 łyżeczka suneli (khmeli-suneli) albo po szczypcie czarnego pieprzu, papryki, majeranku, tymianku, szafranu, kozieradki
    2 ząbki czosnku
    natka kolendry i pietruszki
    pestki granatu, siekane orzechy, kolendra, pietruszka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Pchali (pkhali) - gruzińska sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraczki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Orzechy zmielić. Przyprawy i czosnek utłuc w moździerzu. Buraczki, przyprawy, orzechy, olej i ocet zmiksować w malakserze na pastę.
    Natkę kolendry i pietruszki drobno posiekać, część zostawić do dekoracji, resztą wymieszać z masą orzechowo-buraczaną.
    Z masy formować kulki, układać na talerzu, posypać siekaną pietruszką lub kolendrą, orzechami, pestkami granatu.
    Przed podaniem schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gruzińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować