Gruzińska sałatka, której podstawa są orzechy włoskie. Sałatkę podaje się najczęściej w kształcie kulek, posypaną pestkami granatu. Oto wersja buraczana pchali - z pieczonych buraków, z czosnkiem, kolendrą, pietruszką. Pyszne!
60 min
Składniki:
300g pieczonych lub parowanych buraków
150g orzechów włoskich
1-2 łyżki octu winnego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól
0,5 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka suneli (khmeli-suneli) albo po szczypcie czarnego pieprzu, papryki, majeranku, tymianku, szafranu, kozieradki
2 ząbki czosnku
natka kolendry i pietruszki
pestki granatu, siekane orzechy, kolendra, pietruszka do dekoracji
Pchali (pkhali) - gruzińska sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraczki obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Orzechy zmielić. Przyprawy i czosnek utłuc w moździerzu. Buraczki, przyprawy, orzechy, olej i ocet zmiksować w malakserze na pastę.
Natkę kolendry i pietruszki drobno posiekać, część zostawić do dekoracji, resztą wymieszać z masą orzechowo-buraczaną.
Z masy formować kulki, układać na talerzu, posypać siekaną pietruszką lub kolendrą, orzechami, pestkami granatu.
Przed podaniem schłodzić.
Komentarze