1.Zagnieść ciasto kruche i wstawić na 3 godziny do lodówki żeby stwardniało. Podzielić na 4 części. Jedną większą,a trzy mniejsze. większą część rozwałkować na blaszkę i upiec. Pozostałe części rozwałkować, posmarować powidłami i zwinąć w roladki. Upiec po 15 minut w temperaturze 180 stopni.Wymiary blaszki;24x32 cm.
2.Bialka ubić z cukrem ,żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po łyżce do ubitych białek,jeszcze chwilkę ubijać. Potem dodać mąkę i kisiel . Delikatnie wymieszać i upiec w takiej samej blaszce co spód i roladki.
3.Z mleka,cukru i mąki ugotować budyń i przestudzić.Margarynę utrzeć z budyniem.Można dodać kakao lub odrobinę kawy rozpuszczalnej. Każdą galaretkę rozpuścić w 1,5 szk wody .
4.UŁOŻENIE CIASTA;
Blaszkę wykładamy folią spożywczą, na nią upieczony kruchy spód, smarujemy polową masy,układamy roladki : 2 po bokach, a 1 na środku. Pomiędzy roladki wylewamy tężejące galaretki,gdy zastygną smarujemy resztą masy i przykrywamy upieczonym różowym biszkoptem .
5.Wszystkie składniki polewy rozpuszczamy razem i gorącą polewamy ciasto.
Porady
Kiedy roladki po upieczeniu wyjdą bardzo szerokie można je pościnać po bokach
Komentarze