Pasztet ryżowo warzywny

4.49 (175 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mój pierwszy w życiu pasztet wegetariański , którym się zachwyciłam. Pachnący, pyszny i zdrowy!

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ryż parboiled: 100 gramów
    - pomidory koktajlowe: 6 sztuk
    - zielona pietruszka: 1 pęczek
    - czosnek: 5 ząbków
    - cebula: 1 sztuka
    - ugotowana marchew: 1 sztuka
    - papryczka chili: 1 sztuka
    - biała część pora: 0.5 sztuki
    - Czerwona papryka: 0.5 sztuki
    - krojone pomidory w puszce: 0.5 puszki
    - mrożony groszek: 100 gramów
    - bazylia suszona: 1 łyżka
    - czerwona słodka papryka: 1 łyżka
    - otręby pszenne: 6 łyżek
    - uprażone pestki dyni: 2 łyżki
    - oliwa z oliwek: 6 łyżek
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet ryżowo warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroiłam w kostkę i uprażyłam wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
    na złoto na jednej łyżce oliwy.
    Ryż, wszystkie warzywa, pomidory w puszce, uprażoną cebulę z czosnkiem przełożyłam do malaksera
    i lekko zmiksowałam, dosłownie chwilę!
    Przemieszałam pulpę łyżką i jeszcze na moment włączyłam malakser.
    Masę przełożyłam do garnka dodając do niej otręby pszenne, bazylię, paprykę w proszku,
    resztę oliwy z oliwek i drobno posiekaną zieloną pietruchę.
    Wymieszałam wszystko dokładnie i przełożyłam do wyłożonej papierem
    do pieczenia foremki prostokątnej. Wyrównałam masę warzywną, posypałam pestkami dyni,
    nagrzałam piekarnik do temperatury 200' i zapiekałam 50 minut.
    Po 35 minutach można zmniejszyć temperaturę do 170'
    Pozostawić do ostygnięcia - zostawiłam na noc w piekarniku.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować