Pasztet ryżowo warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroiłam w kostkę i uprażyłam wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem
na złoto na jednej łyżce oliwy.
Ryż, wszystkie warzywa, pomidory w puszce, uprażoną cebulę z czosnkiem przełożyłam do malaksera
i lekko zmiksowałam, dosłownie chwilę!
Przemieszałam pulpę łyżką i jeszcze na moment włączyłam malakser.
Masę przełożyłam do garnka dodając do niej otręby pszenne, bazylię, paprykę w proszku,
resztę oliwy z oliwek i drobno posiekaną zieloną pietruchę.
Wymieszałam wszystko dokładnie i przełożyłam do wyłożonej papierem
do pieczenia foremki prostokątnej. Wyrównałam masę warzywną, posypałam pestkami dyni,
nagrzałam piekarnik do temperatury 200' i zapiekałam 50 minut.
Po 35 minutach można zmniejszyć temperaturę do 170'
Pozostawić do ostygnięcia - zostawiłam na noc w piekarniku.
Smacznego!
Komentarze