Pasztet domowy Babci Helenki

4.5 (183 ocen)

  • 30 min

Smaczny pasztet domowej roboty, który łatwo się przechowuje w dłuższym okresie czasu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg chudego podgardla
    1 kg surowego boczku
    20 dag wątroby wieprzowej
    3 średnie cebule
    gałka muszkatołowa
    majeranek
    pieprz i sól
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Pasztet

Pasztet domowy babci helenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pasztet w słoiku 1. Całe mięso zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Wyciągamy i studzimy. Następnie mielimy na drobnym sitku i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką i majerankiem. W kąpieli wodnej gotujemy masę przez 2 godziny co jakiś czas mieszając.
    Gotowy pasztet możemy przełożyć do słoików, które zagotowujemy w kąpieli wodnej przez ok 30 minut. Tak gotowe weki mogą stać w lodówce nawet 6 miesięcy.

Porady

Im chudsze podgardle i boczek kupimy tym chudszy będzie pasztet. Pasztet Świetnie smakuje z kiszonym ogórkiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.69 (193 ocen)

Opublikowany w Magazynie
pasztet

To może cię zainteresować