To idealna przekąska. Paszteciki z ciasta francuskiego przygotuje się bardzo szybko, a swoim smakiem zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Smakują bowiem pysznie na ciepło i na zimno.
1 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
1 duże opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie mrożonego szpinaku
1 opakowanie sera fety
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
olej do smażenia
sól, pieprz, mielona ostra papryka
Śmietana
Sezam
Paszteciki z ciasta francuskiego ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posiekaną cebulę zeszklić z czosnkiem (zmiażdżonym) na patelni. Dodać szpinak, smażyć kilka minut, aby szpinak odparował z wody. Dodać rozdrobniony ser i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Chwilę podsmażyć. Odstawić do wystudzenia.
Ciasto francuskie rozłożyć i lekko rozwałkować. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć farsz, zostawiając centymetrowy brzeg, po czym ciasto zawinąć. Rulon pokroić na 3cm kawałki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować śmietaną i posypać sezamem. Paszteciki piec 15 minut (lub dłużej, aby miały zloty kolor) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze