Paszteciki z mięsem mielonym

4.5 (188 ocen)

Stanowią świetną, nie tylko świąteczną, przekąskę na ciepło.

Składniki:

  • Ciasto:
    300- 350 g mąki pszennej
    200 g margaryny
    1 jajko ½ łyżeczki soli
    100 g gęstej, kwaśnej śmietany
    Nadzienie:
    ok. 500 g mięsa mielonego
    2 cebule
    sól
    pieprz
    olej do smażenia
    Dodatkowo:
    1 jajko

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Paszteciki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso ugotować z dodatkiem soli i pieprzu(wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.
    Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
    Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować