Stanowią świetną, nie tylko świąteczną, przekąskę na ciepło.
Składniki:
Ciasto:
300- 350 g mąki pszennej
200 g margaryny
1 jajko ½ łyżeczki soli
100 g gęstej, kwaśnej śmietany
Nadzienie:
ok. 500 g mięsa mielonego
2 cebule
sól
pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 jajko
Paszteciki z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso ugotować z dodatkiem soli i pieprzu(wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.
Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące. Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C.
Komentarze