Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym

4.5 (196 ocen)

Te paszteciki zawsze trafiają na imprezowy stół, bo są łatwe i nieskomplikowane a ich przygotowanie ułatwia fakt, że w zamrażalniku zawsze staram się mieć gotowy farsz.

Składniki:

  • Ciasto:
    2,5 szklanki mąki
    1 jajko
    250g margaryny w temperaturze pokojowej
    1/2 szklanki śmietany
    1/2 łyżeczki cukru pudru
    50g drożdży

    Farsz:
    500g mięsa mielonego
    500g mrożonego szpinaku
    300g pieczarek
    200g żółtego sera
    2 ząbki czosnku
    2 cebule
    olej
    sól, pieprz

    + sezam do posypania
    + jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Paszteciki

Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę zagniatamy wraz z margaryną. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z jajkiem, cukrem pudrem i drożdżami. Zagniatamy na gładkie ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju wraz z przyprawionym solą i pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy do wystudzenia.
  • 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości 2-3 cm.
  • 4. Każdy kawałek smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczemy przez około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować