Nie lubię, gdy w mojej kuchni coś się marnuje, dlatego z mięsa oraz warzyw, na których gotowałam rosół przygotowałam paszteciki . Bardzo dobrze smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.
40 min
Dla 6 osób
Składniki:
1 duży płat ciasta francuskiego
400 gram mięsa z rosołu (kurczak, indyk, wołowina) - waga po obraniu z kości
1 cebula z rosołu
1 marchewka z rosołu
1 pietruszka z rosołu
1 burak
50 gram parmezanu
1 jajko
1 czubata łyżeczka chrzanu
sól i pieprz do smaku
Paszteciki rosołowe z pieczonym burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraka myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Mięso, warzywa z rosołu oraz upieczonego buraka mielimy w maszynce lub w rozdrabniaczu. Dodajemy parmezan starty na tarce oraz chrzan. Mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w poprzek na 3 równe części. Na każdą nakładamy wałek farszu, zawijamy w rulon. Kroimy każdy z nich na 6 pasztecików. Smarujemy wierzch ciasta rozbełtanym jajkiem. Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Komentarze