Mięso oraz warzywa, na których gotowałam rosół wykorzystałam do przyrządzenia krokietów. Z dodatkiem pieczonego buraka, parmezanu i chrzanu wyszły bardzo smaczne.
Krokiety rosołowe z pieczonym burakiem, parmezanem i chrzanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto wrzucamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki.
Buraka dokładnie myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Zostawiamy do przestygnięcia.
Mięso obieramy dokładnie z kości i mielimy w maszynce lub rozdrabniaczu. Rozdrabniamy również warzywa z rosołu oraz buraka. Dodajemy przyprawy, chrzan, ser starty na tarce o małych oczkach, sok z cytryny i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
Smarujemy naleśniki farszem i formujemy z nich krokiety. Na talerzu roztrzepujemy jajka z dodatkiem pieprzu i soli. Panierujemy krokiety w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy krokiety ze wszystkich stron na złoty kolor.
Komentarze