Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczególności temat rosołu. Były już ulubione pasztety z mięsa z rosołu, a teraz czas na pyszne paszteciki drożdżowe – podane oczywiście z barszczem smakują najlepiej.
1 min
Dla 1 osoby
Składniki:
Składniki na ciasto:
0,5kg maki
2 jajka
4 dag drożdży
¾ szkl mleka
½ kostki margaryny
½ łyżeczki cukru
Sól, pieprz
Starta gałka muszkatołowa
Farsz:
50-60dag gotowanego mięsa (np. z rosołu)
Gotowane warzywa z rosołu (nie muszą być koniecznie, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera)
1 cebula
Sól, pieprz
olej
Paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz
Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso i warzywa z rosołu zmielić w maszynce sitkiem ze średnimi lub małymi otworami. Dodać cebulę, przyprawić, dobrze wymieszać.
Ciasto
Z droższy, z połowy mleka i cukru zrobić zaczyn. Pozostawić go to wyrośnięcia.
Następnie zaczyn wlać do mąki, dodać jajka, resztę mleka, gałkę muszkatołową, a na końcu roztopioną, wystudzoną margarynę.
Wyrobić ciasto na jednolitą masę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę)
Paszteciki
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Wzdłuż dłuższego boku, na 1-2 cm od brzegu ciasta układać farsz, po czym ciasto zawinąć i podzielić na około 3cm kawałki.
Paszteciki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy podrosną – po około 30minutach, posmarować je śmietaną i posypać kminkiem.
Piec około 30-35min w 180stopniach na złoty kolor.
Komentarze