50 g kaszy jaglanej- waga suchej kaszy
150 ml wody
30 g mrożonego szpinaku
60 g groszku zielonego mrożonego
80 g fasolki zielonej mrożonej
1/2 cebuli
1 łyżeczka oleju kokosowego
2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia
10 g siemienia lnianego
½ łyżeczki pieprzu cayenne
Sól do smaku
4-5 łyżek mleka 2%
Pasta z kaszy jaglanej z młodym jęczmieniem i zielonymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę uprażyć w garnku , około 2-3 minuty. Następnie przełożyć na sito i przelać wrzątkiem. Ponownie przełożyć do garnka, zalać wodą i doprawić solą. Zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i gotować do wchłonięcia płynów i miękkości. Zdjąć z ognia, przełożyć na sito i ostudzić.
W między czasie cebulę pokroić w małą kostkę. Zeszklić ją na patelni na oleju kokosowym. Dodać wszystkie mrożone warzywa ( bez rozmrażania) i na patelni doprowadzić do rozmrożenia. Gdy to nastąpi, dusić całość do momentu wyparowania płynów i do miękkości warzyw. Doprawić pieprzem cayenne. Zdjąć z ognia i ostudzić.
2.Do blendera przełożyć zimną kaszę, dodać jęczmień i zblendować. Dodać warzywa i ponownie zmiksować. Jeśli masa jest mało kremowa dodać mleko i po raz ostatni krótko zmiksować. Dodać siemię lniane i wymieszać łyżką. W razie potrzeby dosmaczyć solą. Smacznego!
Komentarze