PASIASTE KRUCHE CIASTECZKA

5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo kruche ciasteczka waniliowo - czekoladowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 50g gorzkiej czekolady
    1 czubata łyżeczka ciemnego kakao
    1 jajko
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    szczypta soli
    1 łyżka likieru amaretto lubi białego rumu
    150g zimnego masła
    0,5 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Pasiaste kruche ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę zetrzeć drobno na tarce, po czym wymieszać z kakao.

    Do drugiej miski wsypać mąkę, dodać żółtko, sól i amaretto.

    Dodać pokrojone w płatki masło i cukier. Całość zagnieść.

    Podzielić na dwie części, jedną odłożyć a do drugiej wsypać czekoladę z kakao i zagnieść.

    Oba rodzaje ciasta osobno rozwałkować na 5mm prostokąt (15x25cm) o możliwie prostych brzegach.

    Jeden z nich wysmarować białkiem, ułożyć na nim drugi placek i pociąć ciasto wzdłuż,

    i następny kawałek także posmarować jedną część białkiem i kładziemy drugą część.

    Każdy z nich wysmarować białkiem i układać paski na sobie tak, aby powstała biało-czekoladowa wieżyczka.

    Zawinąć je w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny
  • 2. Piekarnik podgrzać do 180 stopni. Blachę wyłożyć papierem.

    Wieżyczki pociąć w poprzek ostrym nożem na 5mm prostokąty.

    Ułożyć na blasze w odległości około 2-3 cm gdyż ciasteczka urosną

    i piec po środku piekarnika przez 8-10 minut.

    Ostudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować